Bordslöpare som filosoferar

Löpargymnasiets officiella blogg med bihang.

Löpargymnasiet tar höstlov

Publicerad 2012-10-27 16:49:00 i Allmänt,

Nu är det ju inte förrän på måndag som höstlovet börjar officiellt men i och med helgen så har de flesta vid det här laget redan rest hem. Nu väntar nio dagar ledigt och välbehövlig tid för vila från skolan och extra fokus på träningen.
 
Något som på senare tid blivit allt mer aktuellt inom friidrotten är ju skador. Fler och fler skadar sig i unga år - ibland allvarligt - och måste kämpa sig tillbaka. Vägen tillbaka är ofta lång, krokig och dåligt plogad - med andra ord kan det vara väldigt jobbigt för någon som knappt är myndig att ta sig tillbaka till friidrotten och många slutar också på grund av skador. I Dagens Nyheter idag 27/10 publicerades en artikel om just skador inom friidrotten.
Grafik av DN
 
Artikeln baseras på en undersökning som gjorts både bland elit- och unga friidrottare som visar att 4/10 har haft en skada som tvingat dem att avstå från friidrotten i tre veckor eller längre. 68% av de 321 som deltog rapporterade minst en skada per år, 24% mer än två.
 
På Löpargymnasiet har vi en anställd sjukgymnast, Petra Eklund, som varje tisdag stannar från tidig förmiddag till sen kväll för att hjälpa till med idrottsmassage, sjukgymnastik, rehab och styrkeövningar. Vid behov kan också landslagsläkare kontaktas om mer avancerad undersökning som till exempel magnetröntgen behövs. För att inte bli skadad krävs dock att både tränare och atlet tar ansvar för att träningen bedrivs med rätt intensitet, i rätt mängd och att inte träna om man har ont.
 
 Vi har för tillfället tre tränare på Löpargymnasiet.
 
Ola Liss var med och startade Löp 1988 och är rektor på skolan. Tidigare 
har han jobbat som riksinstruktör på Svenska Friidrottsförbundet och som tränare i Turebergs FK. På Löp tränar han pojkar med fokus på medeldistans.
 
 
 
 
 
Richard Edman har jobbat på Löp sedan 1999 och han tränar flickor med fokus på medeldistans. Han är internatchef och även tränare i Täby IS.
 
 


 

Patrik Tjärdal började jobba på Löp 2005 efter att ha utbildat sig på GIH. Han tränar pojkar och 
flickor med fokus på medel och/eller långdistans och är även tränare i Spårvägens FK.
 
 
 
 
 
 
 
Träna ansvarsfullt och ha ett trevligt höstlov önskar BOFI.
Bordet är dukat!

Höstlovet närmar sig med stormsteg

Publicerad 2012-10-24 20:48:00 i Allmänt,

BOFI kommer här med det senaste från Löpargymnasiet!
 
Som sagt så närmar vi oss en första checkpoint av detta läsår på Rudbeck. Skolåret är nämligen indelat i tre, så kallade perioder, på den här skolan varav den första slutar strax efter höstlovet som ju börjar nästa vecka. För er som är intresserade av hur schemat ser ut för en typisk Löpargymnasieelev som går NV-programmet i period ett, har ni här mitt schema
 
 
IDH = Idrott och hälsa A 
SVB = Svenska B
ENB = Engelska B 
HIA = Historia A
FYB = Fysik B
Löpning = Löpning :)
 
För övrigt har grundträningen dragit igång på allvar som bekant och i träningsväg så har bland annat årets första blötmossepass avverkats. En cirka 300m lång intervallslinga i tuff terräng (läs "meterdjup lerstig") som tar runt 2 minuter att genomföra plus minus ett tiotal sekunder beroende på hur morgontrött man är, då passet dessutom genomfördes klockan nio på morgonen, hur stor hemlängtan man har dessutom kan mängden SISU ha en viss inverkan på sluttiden ingen nämd ingen glömd.
Tyvärr medtogs ingen fotoutrustning till passet i fredags men ett repotage om den näst intill legendariska mossen gjordes av Svenska Dagbladet förra året. Om ni vill kastas direkt in i actionen så kan ni hoppa fram till 8:30. Medverkande är två gamla Löpargymnasieelever, Johanna Nissén Karlsson och Erik Norrbom som båda gick ut förra året.   

Spring del 6 hösten 2011 from Marathon.se on Vimeo.

Bordet är dukat!

 

Vardag var dag

Publicerad 2012-10-17 19:15:00 i Allmänt,

Något som är fruktansvärt irriterande är när någon på bussen klivit i hundbajs. Föga irriterande är dock Sveriges otroliga upphämtning mot Tyskland igår - nu blir det VM-guld, Bragdguld och Jerringpris! BOFI är nu inne på sin andra vecka i livet - och alla trender är positiva.
 
Dagen efter Sveriges stordåd på Berlins olympiastadion spelades slutspelet i Rudbecks årliga fotbollsturnering - och detta år hade även Löpargymnasiets lag lyckats tråckla sig vidare! Motståndet var svåra idrottsledarlaget RIL men det stoppade inte kvartsfinalen från att på förhand vara årets happening och den mest uppsnackade händelsen sedan månlandningen. Laget bestod av Andreas Almgren, Daniel Jonsson, Josefine Malmborg, Karl Wallén, Samuel Lundell Vakkuri, Julia Hässel, Simon Spencer, Hugo Lindell och Petter Berner Wik(coach) - det kändes stabilt. Löp var redo för en triumf i denna turneringarnas turnering.
Det började stabilt. Löp låg rätt i positionerna och slåg ifrån sig, men kaos väntade runt hörnet. Olyckan var framme redan i matchminut två då Andreas skadade sig och inte kunde löpa smärtfritt utan haltade runt planen. Han klev också av vid halvtidsmärket fem minuter och ställningen 3-0 till RIL, och lagets möjligheter till vinst försämrades avsevärt. Dock gav de inte upp utan kämpade tappert mot RILs anstormning, men underläget hämtades aldrig in och RIL gick segrande ur striden med 5-0 mot ett sargat Löparlag.
 
Vad gäller löpträningen har Löp i veckan officiellt kört igång grundträningen. Nu ska kilometrarna staplas, alla senor och muskler stärkas och pannbenet skall spacklas kraftigt. 
En vanlig grundträningsvecka med Löps stomprogram som grund ser ofta ut såhär:
  • Måndag: Distans + cirkelstyrka
  • Tisdag: Backe med hopp och löpning
  • Onsdag: Alternativpass/distans
  • Torsdag: Tröskel/Långintervaller
  • Fredag: Blötmosse/Våtväst/Distans
  • Lördag: Klubbpass/Vila
  • Söndag: Långpass
Våra representanter Jesper och Sofia har varit på Riksidrottsgymnasie-möte idag där flera frågor diskuteras med Rudbeckskolan och kommunen. Bland annat berättades det att den tänkta friidrottshallen här i Sollentuna försenas till 2015 och att Sollentuna kommun på sikt tänker bygga mer studentbostäder för ett eventuellt FPC(friidrottens prestationscentrum) för löpare som vill studera efter gymnasiet.
 
veckan skrev Dagens Nyheter om DN Galans miljonförlust i år till följd av Rajne Söderbergs avgång som tävlingsdirektör. Ironiskt nog sitter Rajne Söderberg fortfarande i Diamond League's styrelse viket gör att han kan motarbeta organisationen bakom DN Galan som drev ut honom. Dessutom jobbar han på ett nytt projekt - en gala i Malmö som skall konkurrera om de stora stjärnorna med DN Galan. En lite väl infekterad friidrottsmiljö tycker vi på BOFI, men kanske är konkurrensen bra för att höja kvalitén ytterligare, och för att Sverige fortfarande ska ha en plats i friidrottens finrum.
 
Vardagen är och ska vara ett faktum från och med nu. Nu läggs grunden för utesäsongens tävlande och man måste träna med en långtidsmålsättning för att inte öka för mycket, springa för fort eller på annat sätt äventyra sin fortsatta klättring mot bättre resultat. Som Ola alltid säger: "Tänkt träning - även när du inte tränar".
 
Bordet är dukat.
 
 

3,2,1... Flyt!

Publicerad 2012-10-12 16:15:00 i Allmänt,

Distans samt ett teknikpass på Sollentunavallen styrt av den store Ola Liss avklarat. En kylig men klar morgon gav perfekt träningsväder. Träningskontot får en välkommen insättning efter långa förkylningar och höstens förehavanden känns genast mycket lättare för sinnet. Gårdagens lansering av BOFI blev mycket lyckad med ett antal besökare långt fler än vi kunnat föreställa oss. 
 
Med fler läsare kommer såklart mer ansvar men det är inget som ger oss krupp eller en sträckning i baksidan - tvärtom känner vi oss lättade och fyllda med motivation och självförtroende inför kommande veckor och inlägg.
 
"Framtiden kommer av sig själv, men inte framgången.”
-Poul Henningsen
 
Veckans låt: Prince - Diamonds and Pearls
Och med det här filmklippet önskar vi trevlig helg!
Bordet är dukat.
 
 

Rivstart

Publicerad 2012-10-11 19:08:00 i Allmänt,

Hjärtligt välkommen till Löpargymnasiets nya, officiella blogg "Bordslöpare som filosoferar". Här kommer vi, Erik Tholén och Joel Durén, att varva intressanta och engagerande inlägg med information om- och insyn i Löpargymnasiet i Sollentuna och dess vardag.
 
Vi har efter mycket om och men rullat igång med Bofi - en blogg som ingen annan. Tanken är ju inte att bloggen skall vara fruktansvärt dålig och uppdateras sällan utan såklart fruktansvärt bra med hög uppdateringsfrekvens. Och när man har de premisserna gäller det att man är förberedd. Prestationsångesten hänger som en död fisks mammas åskmoln och man drar sig länge för att skriva det inlägg som ska bryta isen - det som vi skriver nu. Många är de genier och stora män och kvinnor som har i det kritiska ögonblicket på grund av olika anledningar falerat: i tisdags skulle Felix Baumgartner spränga ljudvallen utan maskinkraft men avbröt p.g.a kastvindar, rymdfärjan Columbia exploderade på vägen upp i rymden och JonssonBokeforsChallenge kom bara till Södertälje första dagen på grund av oväder och fick avbryta. Men nu gör vi det alltså, vi tar klivet.
 
 
Idag har annars varit som vilken torsdag som helst; en fruktansvärt seg tvåtimmarslektion i fysik B inledde morgonen, ett historiamalande av Carl-Henrik värt ett större sammanhang och sedan en strong lunch i Rudbecks världskända restaurang konsisterande av pannkakor och/eller schnitzel. Skoldagen rundades av med en trött och sliten engelskalektion och sedan hojjades det hem för 5 minuters powernap innan träning. Efter distanslöpning i den mördande vackra naturen runt Rösjön bjöd kock Olof Tiselius på en ypperlig biffgryta med kanelkryddning.
 
Det pågår likt NHL något av en lockout på Löp eftersom de flesta antingen är förkylda eller har säsongsvila. På ämnet kan ju sägas att Frölunda från Sveriges rövhå... baksida tagit in TVÅ(!) NHL-spelare trots att ligan beslutat om att inte ta in spelare från Land of the Free. Våra tankar går i övrigt till Oscar Sundh i HV71 som lyckligtvis "bara" fick en kraftig hjärnskakning i matchen mot Luleå i tisdags - hoppas att han tillfrisknar fort.
 
 
En av de största skandalerna under sportåret 2012 är ju Lance Armstrongs påstådda dopning under hans karriär - cyklisten som hade vunnit Tour de France SJU gånger och är, eller kanske var en av tidernas största idrottsmän. Vi kan alltså båda numera stoltsera med att ha vunnit Tour de France LIKA MÅNGA gånger som Lance Armstrong.
 
helgen går Hässelbyloppet och Löpargymnasiet jobbar självklart som funktionärer för att tjäna pengar till det årliga träningslägret på påsklovet. Loppet har en av landets snabbaste 10km-banor och antalet deltagare har stigit för varje år. Starten går kl.12 ute i Hässelby. 
 
Det här är bara början på något storartat. Bofi är här för att stanna och du borde se till att kolla den här bloggen  ofta, för din egen skull! Du vill ju inte missa något. 
 
Bordet är dukat.

Joel och Erik
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela