Bordslöpare som filosoferar

Löpargymnasiets officiella blogg med bihang.

Finnkampen

Publicerad 2014-08-31 22:21:00 i Allmänt,

 
Sedan 1925 har det arrangerats finnkamp en helg i slutet av sommaren. Finnkampen är för de som inte vet en landskamp mellan Sverige och Finland där det herr respektive damlag som skrapat ihop flest poäng på söndag kväll vinner. Sedan 1970 har även en ungdomskamp arrangerats, det vill säga att 16-17åringar får chansen att representera Sverige i den prestigefyllda Finnkampen. I år är inget undantag. Finland och Helsingfors står som värd för årets arrangemang och Sverige har rest dit med en stark trupp i samtliga klasser.

Olympiastadion i Helsingfors, en klassisk kamp på en klassisk arena.

Självklart så fanns det representanter från löpargymnasiet på plats, närmare bestämt tre stycken. Linnea Frobe på stafett 4x400m, Giovanni Inoztrosa på 100m och jag (Emil Danielsson) 3000m. Isabella Andersson skulle ha varit löps fjärde representant, men tyvärr så satte en förkylning stopp för detta.

Först ut i helgen var undertecknad, kl 14,45 var det dags för 3000m. På papperet räckte mitt pers till seger, men det var ett tag sedan perset slogs och framförallt så har jag haft lite problem med en fot. Foten skulle tyvärr vara med och spöka idag också.. De första två varven kändes bra, men sedan började foten göra ont. Det ledde till att jag förlorade det lilla sista i steget som krävs för att prestera på topp. Jag lyckades inte hänga på den starkaste finnen i spurten, men andraplatsen kunde jag säkra.Trots det är jag nöjd med dagens lopp och kanske framförallt att jag kunde ta mig till Finland för att få uppleva en finnkamp i Helsingfors som aktiv.

Nästa löpare till start var Giovanni Inoztrosa som sprang 100m. Giovanni lyckades springa ifrån en av de två finnarna . Han var nöjd med loppet där han var mycket nära att knipa andraplatsen. Det blev alltså en tredjeplats på en tid, 11,18, inte alls långt ifrån pers. På stafetten sprang Giovanni också riktigt bra men vid växlingen krånglade det till sig. Vilket tyvärr ledde till överväxling och diskvalifikation. 

Löps tredje deltagare var Linnéa Frobe som sprang 4x400m där hon gjorde en stark insats trots att uppladdningen störts av en förkylning. Tyvärr så var det finska laget starkare, men Linnéa har en chans till nästa år för att få sin revansch.

Även om mitt lopp inte blev precis som jag hoppats är det väldigt kul att vara ute på landslagsuppdrag. Som ni kanske förstår så är det en speciell känsla att klä på sig de blågula landslagskläderna. För att under en helg stolt representera Sverige. Sammanhållningen i laget är riktigt bra. Innan tävling möttes man hela tiden av peppande kommentarer, under loppet hördes välbehövliga hejarop och efteråt fick man höra härliga kommentarer som: "bra sprunget" osv.

Vädret var fint under helgen bara en aning kallt, men applåderna på läktaren värmer och håller humöret uppe. Närmare 26000 åskådare befann sig på Olympiastadion för att titta på seniorkampen under lördag kväll trots den bitande kylan och på söndag var det ännu mer folk där. Under seniortävlingarna fick jag se några före detta löpargymnasister göra strålande insatser. Andreas Almgren som tog studenten så sent som i våras kunde säkert spurta hem andraplatsen i herrarnas 800m lopp. I samma lopp sprang Rickard Gunnarsson och tog fjärdeplatsen. Även gamla elever som Fredrik Uhrbom och Daniel Lundgren gjorde starka insatser under helgen.

 Rickard Gunnarsson, Johan Rogestedt och Andreas Almgren. Foto: deca text och bild.

Danstävling med mera

Publicerad 2014-08-29 14:43:40 i Allmänt,

Igår kväll kom Ellen och Alma inspringande på tvåan, mycket uppspelta. Dansbehovet hade vällt över, så nu bjöd de upp(eller tvingade) till dans. Detta resulterade i en danstävling mellan årskurserna. Treorna, saknandes sitt starkaste kort Anton Wijk, försökte sig på att kopiera en koreografi från Just Dance, ettorna bjöd på klassiska steg som gräsklipparen och motorsågen medans vi i tvåan skapade ett inlevelserikt nummer med rekvisita och allt till låten #selfie. Vi tog självklart hem segern med bravur. Dock kan vi konstatera att majoriteten här på löp är födda med två vänsterfötter. Det finns trots allt en anledning till att vi sysslar med löpning.
 
Under tävlinges gång drabbades vi alla av dansbaciller, vilket gjorde att allt så smångingom urartade. Följden blev en Harlem Shake utan dess like. Ta gärna en titt!
 
 
//Den löpande redaktionen

Tobias Jonsson

Publicerad 2014-08-28 19:05:00 i Allmänt,

Tobias på språng i kraftmätningen
 
Klubb: IFK Tumba
Distanser: 400m och framförallt 800m
Gymnasieprogram: Natur
 
Tobias är löps alternativkung, näst efter Johan Slagbrand. Han spenderar all sin lediga tid i gymmet. När han inte återfinns på crosstrainern är det bara att leta vid cyklarna. I vissa fall kan man även hitta honom plaskande i simhallen. Även bålstyrka är något Tobias ägnar mycket tid till, ett kort bålpass är enligt honom "bara" en timme.
800m är hans huvuddistans men om han fick bestämma själv så skulle han korta distansen till 600m. Då det enligt honom är distansen som har den perfekta blandningen av sprint och uthållighet.
Han ser alltid till att vara först på plats till måndagsstyrkan för att vara den som får välja musik, vilket innebär hårdrock. När han inte tränar så har han gitarren i högsta hugg och hänger med i musiken.
Han va förra året mycket besviken med sin skolinsats då han endast kammade hem 6 av 7möjliga A:n. Om någon på löpargymnasiet kör fast på ett mattetal så går man till Tobias. Som många, inklusive han själv, tycker att han förklarar bättre än matteläraren.
 
 
Liten Tobias, men redan duktig gitarrist!
 
 

Träning vid Rösjöspåret

Publicerad 2014-08-28 13:21:00 i Allmänt,

Jacob, Abdi och Erik på språng
 
Idag blev det träning på Rösjöspåret, långintervaller stod på planeringen. Killarna sprang ett varv runt den 2,2km långa banan medan tjejerna sprang två. Sedan avslutades träningen med några kortare intervaller. Närvaron på träningen var något reducerad pågrund av kommande tävlingar och Finlandsresor för en del elever. Med syfte då på Långlöparnas kväll och Finnkampen.
 
Igår kväll hade vi även årets första skräckfilmskväll. Det var väldigt läskigt tyckte många vilket även märktes på skriken som hördes efter att ettorna råkade ut för Abdis bus.
 

Gustav Nordling

Publicerad 2014-08-27 18:47:58 i Allmänt, Elever,

 Gustav i full fart på terräng-sm

Klubb: Spårvägens FK
Distanser: 800m och uppåt
Gymnasieprogram: Natur

Gustav är löps påhittiga busfrö. När han är beväpnad med silvertejp vet man aldrig vad som händer. Gustav har också en stor portion humor. Han är en kul kille, men man kan ibland bli lite förskräckt av hans fantastiska förmåga att slänga ur sig fördomsfulla och politiskt inkorrekta citat. Självklart med glimten i ögat.
Gustav är definitionen av en allround löpare, han bemästrar alla distanser. Allt från 800m till lidingöloppets tuffa tiokilometersbana har avverkats på imponerande tider. Kan hemligheten ligga i klädvalet? I snö och kyla, när alla andra kapitulerar till löpbanden så drar han glatt på sig shortsen och ger sig ut. Yttre omständigheter är aldrig en ursäkt för den driftige Gustav!
Gustav har flera talanger. Han är både en duktig pianist och en hejare på fotboll. Han är också en riktig Game of Thrones nörd och har plöjt samtliga utgivna böcker på originalspråk.
Gustav är en sann naturare med sinne för både matematik och statistik. Detta märks inte bara i skolan utan även vid middagsbordet när han rabblar hela den svenska friidrottsstatistiken utantill.

 Gustav och Karl Wallén efter ett stenhårt banpass

Emil Danielson

Publicerad 2014-08-26 20:05:00 i Allmänt, Elever,

 
 
Förstà gången under dröm-15
 
 
Klubb: Dala-Järna IK
Distanser: 800m och uppåt, men framför allt längre sträckor
Gymnasieprogram: Teknik
 

Emil är Dala-Järnas långdistansfenomen med en skidåkares vo2-max. På sitt cv har han både landslagsuppdrag, sm-medaljer i löpning och skidåkning samt kransmasuppdrag på Vansbrosimmningen. Emils kost består till stor del av ägg, snabbnudlar och rödbetsjuice. Kan detta vara hans framgångsrecept?

Utanför Emils rum slås man direkt av hans ståtliga leksandsflagga och hans enorma skosamling. Emil är en stor förbrukare av skor och måste ständigt ha nya. Skorna är inte hans enda last, han har även en ohälsosam och tidskrävande relation till Hawaii 5-0.
Emil är en riktig tekniker och har en fantastisk problemlösningsförmåga. Detta utnyttjas ofta av Ola (och oss andra) när datorer krånglar eller liknande. Han är dock inte lika händig i alla sammanhang. Städning är något som han inte gärna ägnar sig åt, vilket från och till blir tydligt i hans rum.

Emil har ett stort intresse av friluftsliv, jakt och fiske. Han tar gärna livet av både små och stora djur. Allt från älg till mört har fått sätta livet till när Emil har varit i farten.

Emil bunkrar snabbnudlar
 
Liten Emil, stor fångst

Elevpresentationer

Publicerad 2014-08-26 19:28:00 i Allmänt, Elever,

Vi har bestämt oss för att starta en liten artikelserie. Framöver kommer vi att presentera oss och övriga elever på löp. Först ut är vi på redaktionen, så håll utkik efter det de närmnaste dagarna!
 
//Den löpande redaktionen

DN-galan youth

Publicerad 2014-08-25 21:34:35 i Allmänt,

Terminens första skolveckan är till ända. Som vanligt innehåller den första veckan mest namnlekar och introduktion av kurserna. Oavsett hur lugn veckan är så är det skönt med helg. Som så många andra helger på sommaren betydde även denna helg tävling för många av oss på löpargymnasiet. På agendan den här helgen stod DN-Galan youth där löp kammade hem massor med fina placeringar och tider.

I skolan börjar ettorna lära sig att hitta till rätt klassrum i tid trots det mycket avancerade korridorsystemet. Vi kan intyga att vi tvåor och treor behövde förfräscha våra minnen lite för att hitta vi också, men med hjälp av kartor, GPS och extra tid har vi kommit på rätt köl igen! Som sagt så har den första veckan i skolan varit väldigt lugn, men man ska inte låta sig luras. På måndag kan vi garantera att läxberget kommer att växa om man inte är beredd.
Enorma matköer, upptagna bord i cafeterian och fullständigt proppad K-korridor indikerar på att Rudbeck är sig likt trots att våra kära treor ersatts med minst lika många trevliga ettor. Något som dock är helt nytt för igår är att alla elever på skolan har försetts med iPads. Fantastiskt intiativ av Rudbeck och Sollentuna kommun tycker vi på löp. Vi måste tyvärr tillägga att vi som inte är så tekniska av oss måste få lite tid på oss att bekanta oss med våra nya paddor. Ett exempel är stavningsprogrammet, som gör det knepigt att blogga via ipaden och i föregående inlägg resulterade i att spårvägens Wille Levay helt plötsligt sprang för klubben skavsåren.

På DN-galan youth toppades löps resultat av inte mindre än fyra segrar!
Giovanni Inoztrosa gav helgen och lördagens första seger som också resulterade i en finnkampsbiljett. Han avverkade sina 100m på den strålande tiden 11,06, trots både kyla och regn. Tiden var hans bästa i godkänd vind.
En stund senare var det dags för Nelly Höglund att köra sitt race där hon lyckades kamma hem en andraplats efter ett lopp över 1500m i ojämn fart.
Kl 18,40 blev det åter igen seger! Den här gången var det Joel Norlings tur, han tog hem P16 800m efter en utmärkt avslutning. Loppet resulterade inte enbart i en prestigefylld seger utan även ett rejäl sänkning av det personliga rekordet ner till 1,58,25. I samma lopp tog Christoffer Ahl säkert hem tredjeplatsen på nya perset, 1,59,58.
Fler personbästan skulle slås bara tio minuter senare då halva redaktionen stod för enastående lopp på 800m. Olof Nordling persade med över en sekund ner till 2,04,14 och Gustav Nordlig sänkte sitt pers med två sekunder till 2,03,49.

I P19 800m vann före detta löpeleven Martin Hammar på nästperset 1,54,97, följd av Märstas muskelberg till medeldistansare Johan Slagbrand som också han tog sig en bit under två minuter.

Även på söndag var det två löpargymnasieelever som stod överst på pallen. Första segern för dagen tog Isabella Andersson när hon säkert spurtade in som etta på 800m. I söndagens sista meddeldistanslopp blev det också seger genom tvåans nyförvärv från Schweiz. Anders Fox sprang sitt 1500m lopp taktiskt perfekt. Belöningen blev både pers, 4,07,99, och seger.

Giovanni blixstrar till i blocken

Nelly på språng

Gustav och Olof på väg mot pers

Johan på 800m

Isabella anför sitt lopp

Anders går för seger

På tävlingsfronten väntar nu Finnkampen för en del, därefter säsongsvila och grundträning.

 

Glassberg, världsårsbästa och potentiell virusepedemi

Publicerad 2014-08-22 15:42:17 i Allmänt,

Igår kväll trotsade ett gäng tappra löpare den svenska
augustikylan och gav sig iväg till den anrika Stockholms
Stadion och DN-galan. De primära syftena med vår lilla
tripp var att kolla så att våra tidigare sambos Ayanleh
Souleiman och Genzebe Dibaba sköter sig, samt att utbilda
de nyblivna stockholmarna i årskurs ett i Stockholms
kollektivtrafik. Framgångarna med det senare var rätt
blygsamma, men "Sulan" och Dibaba lyckade skrapa ihop
varsin andraplats. Deras vistelse på löp i sommar har
tydligen fått bra effekt. Vi kan passa på att flika in att
delar att redaktionen var med om en något pinsam situation
när vi i somras mötte Dibaba på toaletten med tandborsten
i högsta hugg. Vi blev lite starstruck när hon helt
plötsligt dök upp på löpargymnasiets sommarläger.
 
 
 
Blott 20åriga Muktar Edis påväg mot världsårsbästa på 5000m. 12,54,83.
 
 
Löpargymnasiet skördade också framgångar på Stadion.
Värt att nämna är Wille Levays första sub 1.50 lopp på 800m,
ett starkt lopp av Isabella Andersson på 1500 och
vårens avgångselev Andreas Almgren som även han 
sprang 800m, på 1.47. En respektabel tid, men en bit från
JVM-formen som räckte till ett brons i Eugene, snudd på
svenskt rekord, och kanske viktigast av allt suddade ut
Mattias Claessons löpargymnasierekord på distansen. Det är
fantastiskt att se att svensk lång- och
medeldistanslöpning är på uppgång med namn som Almgren,
Fougberg, Aregawi och Batha, även om de flesta av
gårdagens svenska insatser var tämligen bleka. I övrigt
fick vi se en stabil längdtävlig av Michell Torneus, ett
högklassigt världsårsbästa på 5000m och något så ovanligt
som att Renauld Lavillnie lämnar en tävling resultatlös.
 
 
På bilderna ovan syns Wille (Sårvägen) tillsammans med föredetta löpeleven Rickard Gunnarson (Hässelby) samt Isabella (Tureberg) som anför sin klunga på 1500m.
 
 
 
För de flesta bjöd dagen även på ett förmiddagspass i
Edsbergsparken. Fartlek stod på schemat, alternativt
simhalls/gymbesök för några. Grabbarna i ettan hann även
med en storhandling på Coop. Efter att ha hört rykten om
att det reades ut magnumglassar för en krona styck såg de
sin chans att proviantera, och återvände med inte mindre
än 105 st. Vi i tvåan misstänker att Tjärdal kommer att ha
ett och annat att säga när de kommer till kostavsnittet i
träningslärakursen.
 
 
 
 
Vi kan också meddela att den årliga skolstartsförkylningen
tyvärr har brutit ut i år igen. Likt den senaste tidens
ebolautbrott sprider sig viruset i korridorerna.
Spridningen tros ha tagit fart i och med en gemensam
nötpåse. I år verkar vi dock komma undan lindrigt,
utbrottet är under kontroll och är begränsat till Abdi och
Anton. Åtgärder i form av c-vitaminmissbruk,
10-timmarsnätter och enorma mängder handsprit förväntas
också sättas in för att förhindra ytterligare spridning.
 
//Den löpande redaktionen

En gång tävlingsmänniska alltid tävlingsmänniska

Publicerad 2014-08-20 20:38:02 i Allmänt,

Som så många gånger tidigare gav vi oss idag iväg mot Sollentuna Holm. Med lätta steg travade hela löp iväg, dock i ett helt annat syfte än att ta sig runt den sedvanliga intevallrundan. Tradidionsenligt bjuder den första skolveckan på teambuilding och sociala aktiviteter. Idag var det en femkamp i lag och grillning vid natursköna Sollentuna Holm. Kvällen inleddes med femkamp alá kurator Moa. Trots den simpla inramningen och det lättsamma upplägget skiner tävlingsmentaliteten igenom hos flertalet löpargymnasister. Innan en segrare var korad fick vi se både en bedrövad Anton på knä i gräset efter ett misslyckat grodspott till Joels triumferande leende när han med stor bravut utklassade det övriga startfältet i tidningsstaffetten. Tidvis rådde det viss tveksamhet kring hurvida femkampen skulle kunna slutföras som planerat, då tiotalet änder kom för att deltaga. Problem uppstod då änderna ögonblickligen slukade geleråttorna som vi förgäves spottade. Även mätningar komplicerades av ändernas framfart. Detta resulterade i våldsamma protester från vissa deltagare.
 
Övriga höjdpunkter under femkampen var legobyggande och flygplansvikande. Kul att få återuppleva småbarnsstadiet, trots att rutinen på dessa grenar sedan länge lämnat oss.
Grillmästare Edman stod idag för det ätbara och bjöd på eminenta hamburgare. Salad, dressing, senap, ketchup, bea och kilovis med lök, här finns inga hämningar, varje kalori är livsviktig. Redaktionen snittade på runt 3 var. Efter denna succé är det högst troligt att Edman får anställning på Eldkvarn som första kock.
Observera Tjärdals övervakande blick, här kommer man inte undan med något annat än tallriksmodellen.
 

Nytt år nya möjligheter

Publicerad 2014-08-19 21:59:03 i Allmänt,

Vårens student på löpargymnasiet innebar att bloggen förlorade sin eminenta författare, men tiden har sin gång och Hugo löper mot nya mål samtidigt som han lämnar plats åt nya röster. Med alla möjliga och omöjliga medel ska vi göra allt för att förvalta vår uppgift väl.
Med detta sagt vill den nya redaktionen hälsa alla glada studenter lycka till och årets läsare välkomna!
//Grabbarna i tvåan.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela