Bordslöpare som filosoferar

Löpargymnasiets officiella blogg med bihang.

Höstterminens sista dag...

Publicerad 2012-12-19 16:36:00 i Allmänt,

...är till ända. Nu väntar i morgon en julshow med kort avslutningsceremoni och sedan initieras jullovet som läsåret 12/13 fortskrider från den 20/12 till den 7/1. 
 
2012 har varit ett extremt händelserikt år. Många är de bedrifter som är värda hedersomnämnande här på bloggen, men vi tänkte plocka fram det bästa inom sport och naturvetenskap samt notera vilka genier och storheter som gått bort under året.
 
  • Årets sporthändelse

Årets absolut bästa ögonblick inom sportens underbara värld är självklart svårt att uttala sig om. Knappast har vi vetat om och än mindre sett allt inom sportens värld under 2012. Som sig bör kommer många av våra höjdpunkter från XXX Olympiska spelen i London - och det är också där som årets sporthändelse hämtas:
David Rudisha visade att det inte behövs några harar för att sätta världsrekord. Han krossade allt motstånd i OS-finalen och vann på nya världsrekordet 1.40,91. 800m-finalen i London var det bästa lopp som någonsin sprungits på distansen - ett faktum som inte minst understryks av att tvåan Nigel Amos med 1.41,73 satte nytt juniorvärldsrekord med 1 sekund och ändå var han slagen med lika mycket av David Rudisha. Siste man i mål var hemmalöparen Andrew Osagie på 1.43,77 - en tid som räckt till guld med över en sekund i Peking 2008.
 
  • Största naturvetenskapliga upptäckt
 
Att välja årets största upptäckt inom naturvetenskapen är något lättre tack vare att det inte sker så väldigt många upptäckter som omkullkastar vår världsbild varje år. Dock har 2012 haft exceptionellt hög utdelning vad gäller forskningsupptäckter och många har varit stora, riktigt stora:
Bilden ovan är en simulation från LHC-laboratoriet i Cern där experiment genomfördes för att hitta Higgsbosonen - en hypotetisk partikel som verkar i den s.k higgsmekanismen som förklarar varför elementarpartiklar har massa. Higgsbosonen är den sista pusselbiten som bekräftar eller omkullkastar standardmodellen som beskriver krafterna som verkar mellan alla partiklar. Den 4 juli sade fysiker på LHC att de hade hittat en boson som var "higgs-lik" och att mer tester skulle bestämma om partikeln verkligen var den efterlängtade Higgsbosonen som fysiker sökt efter i fem decennier.
 
  • Bortgågna legender och genier
 
Whitney Houston, född 1963, var en mycket känd R&B-sångerska.
Hon dog den 11 februari.
 
 
 
 
 
 
 
Donna Summer, född 1948, var en framgångrik disco-sångerska.
Hon dog den 17 maj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robin Gibb, född 1949, var en medlem och en grundare av bandet BeeGee's.
Han dog den 20 maj.
 
 
 
 
 
Neil Armstrong, född 1930, var första människa på månen 1969.
Han dog den 25 augusti.
 
 
 
 
 
2012 har varit ett minst sagt händelserikt år på många sätt och vis. Flera viktiga händelser har ägt rum under året som kommer att få effekt i framtiden:
 
  • Facebook noterades på börsen, och floppade.
  • Upplopp och inbördeskrig i mellanöstern.
  • Barack Obama omvaldes till USAs president.
  • London arrangerade, som första stad, OS för tredje gången.
  • Rover Curiosity landade på Mars.
  • Nordkorea avfyrade långdistansrobotar.
  • Vladimir Putin lyckades bli Rysslands president igen.
  • Oljeexporten från Iran stoppades.
  • Historiens största dopinghärva har nystats upp inom cykelsporten.
  • Felix Baumgartner hoppade fallskärm från rymden och föll snabbare än ljudet.
  • Stormen Sandy slog till mot den amerikanska östkusten.
  • Egyptens president Hosni Mubarak döms till livstids fängelse.
Dessutom ska Jorden gå under den 21 december.
Men snart är året slut och 2013 skall ta sin början. BOFI kommer att återkomma vecka 2 av det nya året, och tills dess får ni ha en riktigt
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
 

Bordet är dukat.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela